Arakabe(長泉の家)

所在地:静岡県駿東郡長泉町
構造規模:木造 2階建
敷地面積:473.12m2(143.12坪)
建築面積、1階床面積:128.28m2(38.8坪)
2階床面積:47.39m2(14.34坪)
延床面積:175.68m2(53.14坪)

意匠設計:ツクリト建築設計事務所 髙田昌彦
構造設計:オーノJAPAN 大野博史
施工:富創
左官:久住有生
photo by Toshihiro Sobajima

0039_suntougun_takadatei空0025_suntougun_takadatei空s 0019_suntougun_takadatei修s0044_suntougun_takadateis 0029_suntougun_takadateis

TKD リビング2TKD リビングTKD LDK1TKD 吹抜けTKD LDK3TKD ダイニングTKD 和室版築TKD 和室漆喰TKD 子供室TKD 玄関1TKD 玄関2TKD 寝室2TKD 風呂TKD 物干
素材が持つ特性を最大限に引き出しサスティナブルな空間を目指した。まず、建物南側と東側は植栽が豊富な芝生の庭があり、この庭に面して総延長21mのウッドデッキと深い庇を設置。縁側のように庭と室内をつなぐ場所とした。リビングには木製サッシの大開口を設けて、庭と縁側を通して開放的な空間に。道路がある西面は、プライバシー確保と西日遮蔽のために開口部を持たない閉じた雰囲気を持つが、1F壁面の一部が開閉して物干スペースの通風を促している。一方、道路側にも植栽を植え、季節ごとに若葉や花が咲き、街に対しても安らぎを与えている。玄関からリビングに入ると正面に芝生の庭が広がり、吹抜けからは自然光が降り注ぐ。吹抜けに面する間仕切壁は竹小舞に荒壁土が塗られた伝統工法の「荒壁」でつくられている。この壁は、冬期は南側の大開口からの太陽日射熱と薪ストーブの暖かさを壁体に蓄熱し、室内の暖かさをサポートする役目を持つ。夏期は庇と遮熱ブラインドで日射遮蔽し、木材や土壁の調湿効果で室内環境を整え、吹抜けを利用したチムニー効果で建物内の通風を促している。

By valuing a long-established, traditional construction method in Japan as well as natural materials, we aimed to design a sustainable indoor environment for the house.Lawns with rich green plants are located on the south and east sides of the house. In order to appreciate the green color and breeze from here, wide openings with wooden sashes are constructed. A total length of 21m of wood deck and deep eaves are placed facing towards the yard, creating a space to connect the yard and inside of the house, just like a veranda. The west side of the house, which faces a street, has no openings and has a closed atmosphere for ensuring privacy and blocking the afternoon sunlight. The partition wall in the center of the house is made of a traditional “mud plaster” method. The attractive materials can be sensed on the wall, which is made with mud plaster on bamboo laths.The wall has a role as a “Trombe wall”, which stores heat during the winter from sunlight passing through the wide openings on the south side and from a wood-burning stove, therefore helping to keep the indoors warm. During summer, the eaves block sunlight while the humidity-conditioning mud wall controls the indoor environment. Furthermore, indoor air ventilation is stimulated by the stack effect that utilizes a vaulted ceiling. The indoor environment was designed to eliminate the need for air conditioning machines throughout the year.